Por una economía circular y colaborativa
18/11/2013
Crea tu Camino
24/01/2014

linear-circular-economy
Una formació impartida per eco-emprenedor@s de Barcelona
El mes d’octubre passat vam donar un curs de formació sobre l’economia circular a 23 tècnics de promoció econòmica de 17 municipis diferents de Barcelona.  El curs va ser organitzada per la Diputació de Barcelona i impartida per l’associació empresarial Ecoemprenedors.cat, del cual som membres fundadors.  Amb l’objectiu de dinamitzar la creació i consolidació d’empreses  els tècnics dels ens locals  van participar d’aquesta formació amb l’expectativa de trobar-se amb les experiències, el coneixement i les eines per poder donar suport a iniciatives d’eco-empreneduria i generar llocs de treball.
Els participants van passar per una formació experimental basada en els següents quatre processos d’aprenentatge;
Teories i conceptes ·  es va explorar conceptes com l’eco-innovació i l’economia verda fins a l’economia circular, l’emergent economia col·laborativa i els seus diversos models de negoci , la simbiosi industrial i altres teories per re-orientar-nos de l’economia lineal basat en un procés de “take, make, waste” a una economia circular on circulen els recursos biològics i tècnics de forma continu.
Casos pràctics · tocant de peus a terra es va comptar amb 12 empreses que ja estan treballant en aquestes línies. Desde l’àmbit d’eco-innovació Nut Creatives; disseny i mobles de baix impacte, NOEM; cases modulars de zero emissions, Compostadors; fabricats amb material reciclat, IRIS;  solucions biològics per aigües contaminats i producció de bio-plàstics i els experts en l’economia circular EcoIntelligent Growth. Del sector de consum col·laboratiu es va participar l’empresa de compartir cotxe Social Car, Vilatroc, una eina d’intercanvi virtual per municipis, la cooperativa d’energies renovables Som Energia i Tarannà demostrant opcions d’economia verda a través del turisme. Finalment dues empreses incubant a emprenedors MOB i Incuba Eco i una nova iniciativa de simbiosi industrial impulsat per la fundadora de ZICLA.
Observació i reflexió · en cada sessió a través de tècniques de facilitació dinàmica es va fer reflexions individuals i col·lectives sobre les oportunitats i reptes que presenta la transició a una economia circular, i sobre el paper que s’hauria de jugar el sector públic en ell.
Experimentar · finalment, i per no oblidar la realitat als municipis, els participants van portar deures a casa per aplicar els conceptes i pràctiques a través d’exercicis i petites enquestes amb companys de la feina.
Des de que s’ha acabat el curs ja hi ha dos municipis desenvolupant iniciatives de simbiosi industrial en els seus polígons i aquí esperem notícies de com va el procés.
Heloise Buckland, co-fundadora de Barcelonya, directora d’Avalon Sustainability School i facilitadora del curs.
 
 

Comments are closed.